Sosyal Etkimiz

Kurumsal sosyal sorumluluğumuzu yerine getirme hedefinin de ötesinde, “sorumlu bir sosyal kurum” olma hedefiyle var gücümüzle çalışıyoruz.

Çiftçi Sertifikamız

Çiftçilik yapılanmalarımız 2005 yılında başlamış olup, 2011 itibarıyla Çiftçi Belgesi aldık. Bu sayede, aslında kendisi de çiftçi olan bir şirketiz. Ocak 2023 itibarıyla, toprak alanında görev yapan 28 gıda mühendisi ve 12 tarımla ilgili bölüm mezunu olmak üzere toplam 40 arkadaşımız şirketimizde çalışıyor. Tarıma dayalı sanayinin önemli bir oyuncusu olarak, 2024 Nielsen Perakende Raporu'na göre Türkiye'nin en büyük 7. gıda ve içecek, 11. hızlı tüketim şirketiyiz.

Yerli Üretim

Ürünlerimizdeki tarımsal bileşenlerin tamamını Türkiye’den temin ediyoruz. Yılda yaklaşık 6,5 milyar liralık tarımsal ürün alıyoruz. Özellikle rakıda Coğrafi İşaret kapsamında üzüm ve anasonun Türkiye topraklarından temin edilmiş ve Türkiye’de üretilmiş olması gerekiyor. Şarap üretimimizde Şarköy ve Elazığ’da toplam 55 hektarlık kendi bağlarımızdan elde ettiğimiz şaraplık üzümlerimizi kullanıyoruz. Üzümlerin bir kısmını da yine ülkemizdeki sözleşmeli çiftçilerimizden alıyoruz.

Türkiye’nin Ticarete Konu ve Tescilli İlk Anason Tohumları

Ege Üniversitesi ile 7 yıl süren çalışmalar sonucunda, "Yeni 37", "Ege 53" ve "Altın 8" isimleriyle tescillenen 3 yeni anason tohumu elde edildi. Bu tohumlar, Türkiye'nin ticarete konu olan ilk tescilli anason tohumlarıdır. Ayrıca, bu projede çeşit geliştirme ve kalite iyileştirmeleri devam etmektedir. Her yıl yaklaşık 10-12 ton tohum üretimi yapılmakta ve bu tohumlar, tedarikçilerimiz aracılığıyla çiftçilere dağıtılmaktadır. Elde edilen anason tohumu, rakı üretiminde kullanılmaktadır.

Hammadde Satın Alımı

Tarımsal alımlarımızda buğday, sumalık üzüm, şaraplık üzüm, kuru üzüm ve anason temin ediyoruz. Bu alımların büyük çoğunluğu tedarikçilerimiz aracılığıyla gerçekleşiyor ve yaklaşık 25-30 bin üreticiye ulaşıyoruz. Üzüm alımlarımızın %10’u İç Anadolu, %35’i Ege, %10’u Trakya, %45’i ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden yapılıyor.

Yeni Nesil Çiftçilik Projesi

Yürüttüğümüz "Yeni Nesil Çiftçilik" projesi kapsamında, kadınlara eşit işe eşit ücret uygulayarak, bağlarda erkeklerle aynı yevmiyeyi almalarını sağlıyoruz. 2018 yılından itibaren, Elazığ ve Diyarbakır'da azalan üzüm üretimini desteklemek için mazot ve gübre desteği sağlıyoruz. Budama döneminden hasat dönemine kadar bağlara teknik destek sunuyor, çiftçilerimize finansal ve eğitim desteği veriyoruz. Ayrıca, Şarköy ve Elazığ’daki meteoroloji veri istasyonlarıyla, iklimin hammaddeye etkisini takip ederek kaliteli üretime katkı sağlıyoruz.

Rakı Duyusal Çemberi

Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile iş birliğiyle 16 uzman tadımcı tarafından 3 şehirde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, Rakı Duyusal Çemberi oluşturulmuştur. Bu çember, rakının duyusal özelliklerini tanımlayan ve kategorize eden bir sözlük işlevi görür. İçten dışa veya dıştan içe doğru takip edilebilen dört katmandan oluşur. En iç katman, hammadde ve üretim yönteminden gelen temel sınıfları (anason, suma, olgunlaştırma ve imbik distilasyonu) içerir. İkinci katman, duyusal analiz noktalarını (görünüm, aroma, tat ve ağız hissi) belirler. Üçüncü katman, detaylı tanımlayıcıların ana ailelerini (baharatlı, anasonlu, tatlımsı vb.) sınıflandırır. En dış katman ise spesifik duyusal tanımlayıcıları listeler.