Sürdürülebilirlik

Amacımız, topluluklarımızın iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olan, işletme faaliyetlerimizi destekleyen ve işimizin kârlılığına katkı sağlayan dayanıklı bir tedarik zinciri oluşturmaktır.

Tohumdan Kadehe Kadar Sürdürülebilirlik

Tohumdan Kadehe Sürdürülebilirliğe Öncülük Etmek

Amacımız, topluluklarımızın iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olan, faaliyetlerimizi sürdürülebilir kılan ve işimizin kârlılığını destekleyen dayanıklı bir tedarik zinciri inşa etmektir. Bu doğrultuda, su yönetimine öncelik veriyor ve en büyük risklerimizi ele alırken en önemli fırsatlara yanıt vermek için düşük karbonlu bir geleceğe doğru adımlarımızı hızlandırıyoruz.

Yaşam İçin Suyu Korumak

Tohumdan Kadehe sürdürülebilirlik anlayışı, iş stratejimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Uzun vadeli başarımız, insanlara ve gezegenimize bağlıdır. İşimizin, çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin, faaliyet bölgelerimizdeki toplulukların, müşterilerimizin, tüketicilerimizin ve genel olarak toplumun refahına katkı sağlamasını sağlamak bizim sorumluluğumuzdur.

Tohumdan Kadehe Sürdürülebilirlik için Nasıl Öncülük Ediyoruz

İlerleme Ruhu eylem planımızın merkezinde, tüm değer zincirimizde sürdürülebilirlik yer alır. Şirketimiz tüm üretim sürecinde doğal kaynaklardan faydalanır ve iklim değişiklikleri ile ilgili zorluklardan doğrudan etkilenir. Bu nedenle, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak, yalnızca işimizin değil, çevremizdeki toplulukların ve gezegenimizin geleceği için de kritik bir öneme sahiptir.Aksiyon planımız iki önemli etkenden etkilenir: Su ve Karbon

Su 

Su, ürünlerimizin en önemli bileşenidir. Ayrıca, iklim değişikliğinin etkileri ve tatlı su kaynakları üzerindeki artan talepler nedeniyle dünya çapında baskı altında olan kıymetli bir paylaşılan kaynaktır.

Stratejimiz, dört alanda en iyi uygulama su yönetimine dayanmaktadır: Operasyonlarımız, tedarik zinciri, topluluklarımız ve savunuculuk.

Hedefimiz, operasyonlarımızda en iyi su yönetimini sağlamak. 2020'den bu yana su stresi yaşayan bölgelerdeki su verimliliğimizi %21 artırdık ve 2030'a kadar %40'a varan bir azalma hedefliyoruz. Şirket genelindeki su verimliliğimizi ise %15 artırarak 2030'a kadar %30 azaltmayı planlıyoruz. 2026 yılı itibarıyla su stresi yaşayan alanlardaki tüm operasyonlarımızda kullandığımız sudan daha fazla suyu geri kazandırmayı amaçlıyoruz.

Tedarik Zincirinde Su

Su, iklim ve yenilenebilir tarım arasındaki güçlü bağlantıyı göz önünde bulundurarak, tarımsal tedarik zincirlerimizdeki dolaylı su kullanımını etkilemeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Su kullanımımızı haritalandırmayı ve su ile doğa önceliklerini yenilenebilir tarım programlarımıza, özellikle küçük çiftçilere entegre etmeyi hedefliyoruz. Bu sayede tedarik zincirimizi daha dayanıklı hale getirerek, özellikle su stresi yaşayan bölgelerdeki savunmasız topluluklar ve ekosistemlere destek sağlamış olacağız.

Su Alanında Neler Yapıyoruz?

Şahyar Projesi

Kuraklık ve altyapı eksikliği nedeniyle üzüm üreticilerinin faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığı Alaşehir'in Şahyar bölgesinde 60 hektarlık bir alanda damla sulama projesini hayata geçirdik. Yeni damla sulama boru sistemi sayesinde, gerekli araçlara erişimi kısıtlı olan yerel çiftçilerin geleneksel salma sulamadan daha verimli bir yöntem olan damla sulamaya geçmelerine yardımcı olduk. Bu şekilde, kullanılan su miktarında yaklaşık %50 tasarruf sağlanacağı öngörülmüş ve 2022-2024 mali döneminde toplam 138.700 m3 su geri kazanımı elde edilmiştir.

Gülnar - Kuskan Su Transferi Projesi

Yaklaşık 600 hektar verimli arazinin bulunduğu, ancak iklim değişikliği ve jeopolitik nedenlerden dolayı bu topraklarda tarımsal sulamanın şu anda imkansız olduğu Gülnar - Kuskan bölgesinin verimliliğini yeniden sağlamak amacıyla mevcut su kaynaklarını daha etkin bir şekilde kullanarak yeni bir proje başlatıyoruz. Bölgedeki mevcut şartlar nedeniyle Kuskan bölgesindeki 5000 sakinden yaklaşık 3000'i (çoğunlukla genç nesil) yeni geçim kaynakları arayışıyla evlerini ve bölgeyi terk etmiştir.

Bu proje sayesinde; 275 metre yükseklikte bulunan ana su kaynağı Karasu Nehri‘nden, 1000 metre yükseklikte inşa edilen 50.000 m3 ’lük ana rezervuara güneş panelleri, yüksek kapasiteli pompalar, 3000 metreden fazla boru ve iki ara havuz kullanarak sürdürülebilir bir şekilde su aktaracağız.

Sonuç olarak, 2025 mali yılında; su kaynaklarının etkin kullanımını sağlarken, su verimliliğini artırarak ve kullanılmayan yağış sularını da depolayarak yaklaşık 100.000 m3 su geri kazanımı elde etmeyi planlıyoruz. Ayrıca, 2025 mali yılında yaklaşık 16 hektarlık bir alan için de damla sulama altyapısı oluşturacağız ve bu alan zamanla genişleyecek. Proje, su konusunda yarattığı faydaların yanı sıra, ailelerinin arazilerine bakmak ve geleceğini yeniden inşa etmek için bölgeye dönen, yerel çiftçilerin gelirlerini artıran genç nüfus için de yeni iş kolları oluşturarak büyük bir sosyal etki de yaratacaktır.

Ekosistem 2030 Hedeflerimiz doğrultusunda, Gülnar - Kuskan Su Transferi Projesi son olarak ekosistemimizin refahı ve sürdürülebilirliği için çok paydaşlı bir işbirliği ortamı oluşturacak; yerel yetkililer ve genel olarak bölge ile güçlü ilişkiler geliştirilmesine katkı sunacaktır.

Musluk Perlatörü Projesi

Yerel kamu kurumları ile tam bir işbirliği içinde Acıpayam, Taşel, Mersin ve Nevşehir'de 8000'den fazla musluk perlatörü taktık. Perlatörler, aşırı su tüketimi oldugu tespit edilen okul, yurt, hastane, kamu binaları ve oteller gibi hedeflenen binaların musluklarına takıldı. Perlatörlerin takılmasıyla bu binalarda %85 su tasarrufu hedeflenmiş ve sonuç olarak 2022-2024 mali döneminde toplam 151.416 m3 su geri kazanımı sağlanmıştır. 2025 mali yılında, daha fazla su verimliliği ve ölçülü tüketim için Şarköy bölgesindeki stratejik noktalara da 700 adet musluk perlatörü takılması planlanmaktadır.

Karbon

Karbon salınımını azaltmak için bilim temelli bir yaklaşım izleyerek daha düşük karbonlu bir gelecek için çalışıyoruz. Net sıfır karbon emisyonu hedeflerimiz, iklim değişikliği üzerindeki etkilerimizi azaltma taahhüdümüzü gösteriyor.

Tedarik zincirimizde, kontrol edebildiğimiz karbon salınımını azaltma yöntemleri ve başkalarıyla işbirliği gerektiren çözümler konusunda net bir stratejimiz bulunuyor.

Net Sıfır Yol Haritamız

Paris Anlaşması'nı destekliyor ve küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1.5°C üzerinde sınırlamayı amaçlayan Business Ambition'a gururla imza atıyoruz. Yaklaşımımızın temelinde, yarının düşük karbonlu çözümlerini yaratmak ve geliştirmek için gereken değişiklikleri etkilemeye yardımcı olacak yenilikçi çözümler bulunuyor.

Net 0’a Nasıl Ulaşacağız?

Doğrudan Operasyonlarımızdaki Emisyonlar

2030 yılına kadar doğrudan operasyonlarımızdan (scope 1&2) kaynaklanan emisyonları %100 oranında azaltmak için yatırımlarımıza devam edeceğiz. Net sıfır karbon hedefine ulaşabilmek için enerji kullanımımızı optimize etmek ve %100 yenilenebilir enerji kullanmaya yönelmek önemlidir. Bu hedef doğrultusunda, enerji verimliliğini süreçlerimize entegre edecek, %100 yenilenebilir enerjiye geçiş yapacak ve fazla enerjimizi yerel ağa aktaracağız. Ayrıca, araçlarımızı yenilenebilir ve düşük emisyonlu alternatiflere yönlendireceğiz.

Tedarik Zincirimizde

Değer zincirimizi karbon salınımından arındırma çabalarımıza devam ediyoruz, en büyük etkiyi yaratabileceğimiz alanlara odaklanıyoruz. Sektör grupları, diğer iş ortakları ve STK'larla işbirlikleri, scope 3 emisyonlarını ele almak için önemlidir. Bu kapsamda, ambalaj ve tarımsal hammaddelerimizi daha sürdürülebilir hale getirme fırsatlarını değerlendiriyor ve karbon salınımını azaltmaya yönelik ortaklıkları keşfediyoruz. Tedarikçilerimizle işbirliği yaparak, ambalajın etkisini azaltmak ve hammaddelerimizin sürdürülebilir üretimini desteklemek için çalışmalar yapıyoruz.

Spirit of Progress Hedeflerimiz

  • Doğrudan operasyonlarımızda (Scope 1 ve 2) net sıfır karbon olma
  • Değer zincirimizdeki (Scope 3) karbon emisyonlarını %50 oranında azaltma ve 2050 yılına kadar ya da daha önce net sıfır karbon hedefine ulaşma
  • Tüm doğrudan operasyonlarımızda %100 yenilenebilir enerji kullanma